Politiek café onderwijs in beweging

De gemeente moet een actievere rol spelen in het onderwijsbeleid. Daar waren vier Kamerleden het over eens tijdens het politiek café onderwijs in beweging, maandag 9 november in het Witte Huis in Pijnacker. Maar over de vraag in hoeverre leerlingen onderwijs op maat moeten krijgen, liepen de meningen sterk uiteen.

© Edo Haitsma en Anne-Wil ...

In de volle bovenzaal opende burgemeester Francisca Ravestein de debatavond die was georganiseerd door D66, PvdA, VVD en CDA. Naast vele politiek geïnteresseerden, bestond het publiek uit vertegenwoordigers van het onderwijs en ouders van leerlingen. Onder leiding van gespreksleider en voormalig D66-raadslid Barend van de Kraats stelden zij diverse kritische vragen aan het panel van onderwijswoordvoerders uit de Tweede Kamer.


Aan de hand van stellingen gingen de prominente Kamerleden Michel Rog (CDA), Anne-Wil Lucas (VVD), Loes Ypma (PvdA) en Paul van Meenen (D66) stevig met elkaar en met de zaal in debat. De onderwerpen varieerden van het rijksbeleid en de bezuinigingen op onderwijs, tot de mogelijkheden van de gemeente om bij te dragen aan goede scholen, de vraag waarom in onze gemeente geen VMBO-basis wordt aangeboden, en de concrete vraagstukken waar ouders van leerlingen tegenaan lopen.


De goedbezochte en levendige debatavond werd afgesloten door onderwijswethouder José van Egmond, die dat op speelse wijze deed in de vorm van enkele tweets. Dit initiatief van vier samenwerkende politieke partijen bracht gesprek en verbinding tussen enerzijds nationale en lokale politiek en anderzijds onderwijsprofessionals en ouders. Een bijeenkomst die uitstekend paste onder het motto “samen doen” van de gemeenteraad.