Inbreng VVD bij de Algemene Beschouwingen op de begroting 2016-2019 op 15 oktober 2015

Voorzitter,

`De afgelopen jaren zijn zwaar geweest. Maar het goede nieuws is dat de hervormingen en bezuinigingen van de afgelopen jaren nu hun vruchten afwerpen. We hebben de crisis achter ons gelaten. Onze welvaart neemt sneller toe dan we verwachtten. Het vertrouwen is toegenomen tot het hoogste punt in jaren. We zijn dus op de goede weg. Het is nu zaak om koers te houden, want zoals u ook in uw eigen omgeving zult zien zijn er nog te veel mensen zonder baan en met financiële zorgen. Anders dan veel partijen voorspelden is de economie niet kapot bezuinigd, maar op orde gebracht. Al die hervormingen en al die bezuinigingen waren nodig om Nederland de zekerheid te geven dat onze sociale voorzieningen niet alleen voor ons, maar straks ook voor onze kinderen beschikbaar zijn.`Aldus de landelijke VVD.

Een mooie conclusie, want het gaat goed in Nederland: de huizenmarkt trekt aan, bedrijven investeren weer, de werkgelegenheid trekt langzaam aan en ook de koopkracht stijgt. Logisch gevolg daarvan is dat niet alleen landelijk maar ook lokaal het tij keert.

De lokale begroting is meerjarig sluitend, bedrijfskavels op bijvoorbeeld Heron worden goed verkocht, er is meer vraag naar woningen in Ackerswoude en Keizershof dan verwacht, ja, de VVD-fractie stelt tevreden vast dat het economisch beter gaat, dat lokaal het huishoudboekje goed op orde is.

Na jaren van crisis, hervormingen en bezuinigingen keert het tij. Jaren waarin we veel van onze inwoners gevraagd hebben, waarin iedereen de schouders eronder gezet heeft om sterker uit de crisis te komen. En nu dat lukt, wil de VVD dat we iets terug doen.

Bij aantreden van het college is een programma opgesteld voor twee jaar dat, en dan vertel ik u echt niets nieuws, niet bruist van ambitie. Nu de welvaart sneller aantrekt dan verwacht, kan en moet de komende twee jaar echt ambitieuzer. Voorzitter, liberalen zijn optimisten, liberalen zijn harde werkers maar bovenal nemen liberalen hun verantwoordelijkheid. Daarom reiken wij het college enkele thema’s aan die, wat de VVD betreft, zo opgenomen kunnen worden.

Ten eerste Veiligheid, de basis van de samenleving en daarmee een kerntaak van de overheid. Desondanks maak je veiligheid samen en verwachten we een actieve rol van onze inwoners. Zelf werken aan burgerkracht, aan zelfredzaamheid, aan het versterken en behouden van de leefbaarheid. De VVD vindt dat de gemeente ook een steentje extra bij kan dragen. Bijvoorbeeld door het opleiden van buitendienstmedewerkers tot ogen en oren overdag in de wijk, als veel van onze inwoners aan het werk zijn. Want niet al onze inwoners zijn aan het werk. De VVD wil dat iedereen in onze gemeente meedoet. Of je werkt, of je doet een opleiding of je verricht een tegenprestatie. Die tegenprestatie draagt wat de VVD betreft bij aan het welbevinden van de samenleving. De VVD denkt hierbij aan projecten die de veiligheid bevorderen, onderhoudswerkzaamheden bij sportverenigingen, het schoonhouden van de eigen wijk en speelvoorzieningen, mantelzorg of ondersteunende werkzaamheden op scholen.

Uit de begroting volgt dat er enkele goede initiatieven worden ontplooid op het terrein van participatie, zoals een “Was & Koffie”. Maar de VVD vindt dat ook dit ambitieuzer kan en moet. De VVD is daarom in overleg met diverse partijen en zal op korte termijn met een aantal concrete plannen komen, waar het college de participatie verder mee kan bevorderen. We hebben met Biessieklette laten zien dat er mogelijkheden zijn waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt. Op korte termijn zal de VVD daar een vervolg aan geven.

En wanneer dan met elkaar een gemeente is gecreëerd die schoon, heel en veilig is, waarin iedereen mee kan doen, dan geldt dat deze inzet moet lonen. Kortom: de VVD pleit voor lastenverlichting in het tweede deel van deze collegeperiode. De OZB is niet bedoelt om eigen-huis-bezitters op te laten draaien voor tekorten op de begroting en deze zijn gemeentelijke lasten zijn ook zeker niet bedoeld als spaarpot voor de gemeente.

De VVD wil dat het college in het tweede deel van deze periode de lasten verlicht zoals bijvoorbeeld de OZB en de oneerlijke, nutteloze doelbelastingen zoals hondenbelasting afschaft, dan wel daadwerkelijk ingezet voor het doel waarop ze geheven worden.

Voorzitter, ik rond af, de VVD is tevreden over het gevoerde en voorgenomen financieel beleid, maar nu de crisis in rap tempo steeds verder achter ons komt te liggen, wordt het tijd om niet langer alleen financieel degelijk beleid te voeren, maar te werken aan de grote samenleving, die schoon, heel, veilig en betaalbaar is!

Ik dank u voor uw aandacht.