VVD levert nieuwe wethouder

Na het aangekondigde aftreden van Peter van Haagen is deze zomer, aan het begin van het reces, een proces gestart en is door het presidium besloten een informateur aan te stellen die zich met name zou buigen over de vraag of een vierde wethouder gezocht moest worden. De tweede vraag die aan de orde kwam, mocht de raad besluiten tot het aanzoeken van een vierde wethouder, was hoe in de vacature voorzien zou moeten worden. Dit proces is een uitvloeisel van het vorig jaar gesloten hoofdlijnenakkoord en sluit aan bij de gedachte van een raadsbrede samenwerking. Aan het einde van het reces is besloten dat een vierde wethouder aangezocht die de steun van (een ruime meerderheid van) de raad zou verkrijgen. Deze wethouder is gevonden in Piet Melzer. Het verheugt de VVD-fractie dat wij u bij deze kunnen introduceren aan Piet.

Piet Melzer: Graag stel ik mij bij dezen voor aan Pijnacker-Nootdorp. Ik ben 62 jaar, geboren en getogen in Breda waar ik in mijn jeugd al politiek actief was naast mijn vrijwilligerswerk voor Scouting. Tegenwoordig ben ik woonachtig in Nieuwveen, gehuwd en in het rijke bezit van 2 dochters. Nieuwveen is één van de dertien kernen van de gemeente Nieuwkoop (27.000 inwoners). Ik was daar sinds de laatste verkiezingen in maart 2014 raadslid namens de VVD, na daarvoor 3 jaar wethouder te zijn geweest. Behoorde het sociaal domein als raadslid tot mijn portefeuille, als wethouder was ik onder meer verantwoordelijk voor financiën, het grondbedrijf, dienstverlening, mobiliteit, onderwijs, kinderopvang en ICT. Daarnaast coördineerde ik het contact met de dorpsraden, en was ik verantwoordelijk voor enkele bouwgrondexploitaties. Een omvangrijke portefeuille, die ik met mooie resultaten (o.a. realisatie nieuwe busverbinding, een lucratieve aansluiting bij een ander, groot belastingsamenwerkingsverband, een succesvolle bezuinigingsoperatie: Andere Tijd, Andere Gemeente) heb kunnen overdragen. 

Voor de herindeling tot de nieuwe gemeente Nieuwkoop in 2007 was ik vanaf het ontstaan van de gemeente Liemeer per 1 januari 1991 13 ½ jaar fractievoorzitter en de laatste 2 ½ jaar wethouder financiën en als lid van de stuurgroep herindeling verantwoordelijk voor alle voorbereidingen in het kader van de herindeling. 

Mijn hobby’s zijn zaalvoetbal, fluiten van jeugdwedstrijden veldvoetbal, hardlopen en het volgen van voetbal, wielrennen en tennis. 

Tot mei 2012 was ik ruim 25 jaar werkzaam in het bankwezen, laatstelijk bij ABN AMRO Bank, alwaar ik de nodige kennis omtrent financieringsvraagstukken en risicobeheersing heb opgedaan. Die kennis denk ik goed te kunnen gebruiken bij de vervulling van het wethouderschap in Pijnacker-Nootdorp: met de forse bouwopgaven staat de gemeente voor grote financiële uitdagingen, naast een omvangrijke leningenportefeuille. Volgens de kadernota 2015 zijn vooralsnog geen extra bezuinigingen nodig, maar naar de toekomst toe zijn er wel tekorten voorzien naast de onzekerheden over de financiële ontwikkelingen in het Sociaal Domein. Mijn bijdrage zal zich vooral richten op het realiseren van slimme besparingen (treasurybeheer, uitbesteding activiteiten) en procesvereenvoudiging (o.a. deregulering) zonder dat dit ten koste gaat van de dienstverlening aan de burgers en het bedrijfsleven. Daarnaast zal ik gericht de samenwerking zoeken met de partners waarmee ik vanuit mijn portefeuille te maken zal krijgen. 

Wat mij aantrekt in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is het landelijk karakter met veel natuurschoon en het veenweidegebied. Naast het grote areaal glastuinbouw zijn dit bij uitstek de elementen die ook de gemeente Nieuwkoop zo kenmerken. Graag zet ik mij als opvolger van Peter van Haagen, die de afgelopen jaren zeer goed werk heeft geleverd, ten volle in om die karakteristieken te behouden en zo mogelijk te versterken, en ervoor te zorgen dat de leefbaarheid en het voorzieningenniveau op het huidige hoge peil gehandhaafd blijven.


De fractie en het bestuur nodigen u van harte uit om op dinsdag 22 september a.s. vanaf half tien persoonlijk kennis te komen maken met Piet. Wij zullen die avond met fractie en bestuur onze (uitgestelde) maandelijkse fractieborrel houden in Grand Cafe De Drie Heeren.