Ondernemers in hotels, cafés en restaurants merken dat zij moeilijk aan personeel komen. En onderwijsinstellingen als het ROC Mondriaan ervaren dat er zich minder studenten inschrijven voor horecaopleidingen. Waar ligt dat aan, en hoe komen we aan de horecamedewerkers van de toekomst? Daarover ging het debat.
Dat de horeca voor veel mensen een belangrijk onderdeel van hun leven vormt, dat was al snel duidelijk. Je ontspant er en ontmoet er nieuwe mensen. Als medewerker kun je er werkervaring opdoen en leer je goed met mensen omgaan. De aanwezige ondernemers legden uit dat het echt niet meer zo is dat je in de horeca altijd ’s nachts of in de weekenden aan het werk bent, en dat er meer flexibiliteit mogelijk is dan je denkt. Ook vertelden zowel de ondernemers als het ROC dat zij graag studenten de kans bieden om snel aan het echte werk te ruiken. Want van werken in de praktijk leer je het meest. Daarnaast deelden studenten met de zaal wat ze van hun opleiding vinden. En vertelden politici en bestuurders over wat zij doen voor de horeca.
Als VVD maken we ons hard voor de lokale horeca. Zij moeten goed hun werk kunnen doen, zodat ze aantrekkelijke werkgevers kunnen zijn. Daar past onderwijs bij dat studenten goed voorbereid op het werken in de praktijk en daar snel ervaring mee gaan opdoen. Het ROC Mondriaan Onderwijsdebat onderstreepte wel weer dat samenwerking tussen ondernemer, onderwijs en openbaar bestuur essentieel is om dat voor elkaar te krijgen.