Houd regels voor verkamering overzichtelijk

Houd regels voor verkamering van woonhuizen overzichtelijk en voorkom overlast voor de omgeving. Dat was het standpunt van de VVD Pijnacker-Nootdorp tijdens de raadsvergadering deze week. In de raadsvergadering besprak de gemeenteraad het voorstel voor nieuwe regels voor wonen in Pijnacker-Nootdorp. In die nieuwe set regels wordt onder andere paal en perk gesteld aan het verkameren van woningen. In de huidige situatie zijn daar nog geen regels voor, en kan verkamering relatief makkelijk. Met de nieuwe regels wordt dat sterk beperkt. Daarbij is het goed te benadrukken dat er in onze gemeente maar een zeer beperkt aantal verkamerde huizen is, en dat er geen grote belangstelling voor lijkt te zijn dat aantal te vergroten.

De VVD is voorstander van verstandig omgaan met verkamering. We vinden verkamering soms nodig en nuttig: denk aan studenten of starters op de woningmarkt, die samen een huis delen. En mensen die nuttig werk doen voor ons allemaal in bijvoorbeeld kassen of de bouw, maar niet hun hele leven in Nederland doorbrengen, moeten makkelijk en laagdrempelig ergens kunnen wonen. Ook moet je kunnen wonen zoals je wil, en moet je als eigenaar van een huis in principe met je huis kunnen doen wat je wil.

Tegelijkertijd kan verkamering van huizen overlast veroorzaken voor omwonenden. We willen daarom verstandig omgaan met verkamering, om de kans op overlast zo klein mogelijk te maken. Verkamering verbieden binnen de dorpskernen is misschien een aantrekkelijk idee. Maar het lijkt erop dat dat juridisch niet zomaar mogelijk is, en we willen ons wel aan de wet houden. Daarom onderzoeken we wat er wel kan om te zorgen dat overlast wordt voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het goed regelen dat inwoners van verkamerde huizen daar langer verblijven, zodat de bewoners niet elke paar maanden veranderen. En willen we kritisch bezien hoeveel mensen in een verkamerd huis mogen wonen. We denken in het buitengebied dat daar juist iets meer mogelijk is. Mensen wonen daar immers minder dicht op elkaar.

Hoe dan ook is het belangrijk dat de regels voor verkamering worden nageleefd. Regels moeten daarbij overzichtelijk zijn: dat maakt het makkelijker om na te gaan of ze ook worden nageleefd. De regels die er nu in concept liggen zouden in de praktijk veel problemen kunnen voorkomen, maar ze zijn wel gedetailleerd. Dat kan controle ingewikkelder maken. De VVD onderzoekt daarom nog welke verbeteringen mogelijk zijn. En roept het college van burgemeester en wethouders op om serieus werk te maken van het bestrijden van woonoverlast en extra controles bij verkamerde woningen.