Jeugdzorg baseren op resultaat! niet op inzet.

 De Regiovisie beschrijft welke ambities we in de jeugdzorg nastreven. Het uitvoeringsplan beschrijft daarbij welke inzet we daarvoor voorstaan en welke input daarvoor nodig is. Dit uitvoeringsplan ligt nu voor, mede dankzij een amendement van de VVD.  En terecht, want er lijkt toch een behoorlijke kloof te bestaan tussen de visie en dit jaarplan.

 

Tijdens mijn studie in Twente was één van mijn favoriete vakken ‘Ontwerpen van beleid’ van emeritus hoogleraar Hoogewerf. Het gaf een overzichtelijk handvat hoe je in een aantal stappen met het bepalen van beleidsdoelen, definiëren van resultaat, stellen van meetbare criteria, de beleidsuitvoering en effectmeting impact hebt. Waarschijnlijk was het de logica die daarin gevolgd werd, waarom dit bij mij zo aansloeg. Je moet de rode draad kunnen volgen.

 

En het is net of het plot van een goede film nadert. In september hebben we hier gesproken over het rekenkameronderzoek naar de jeugdzorg. In de aanbevelingen werd nadrukkelijk gesteld de raad in positie te brengen om kaders en doelen te stellen, de raad te betrekken bij het inrichten van de informatievoorziening en de gestelde doelen te vertalen in concrete en meetbare indicatoren.

 

In de voorbereidende sessie afgelopen dinsdag over de uitwerkingen van deze aanbevelingen, werden twee modellen gepresenteerd en daar kwam hij zomaar voorbij: Hoogewerf. Weliswaar iets anders verwoord, maar het kwam op hetzelfde neer: definieer je impact, beschrijf de outcome, stel meetbare output vast, voer uit wat binnen je mogelijkheden past en meet de resultaten. Ik was in de veronderstelling dat we zo altijd werkten. Máár niets bleek minder waar. Want het andere model was juist input-gestuurd. Vanuit de input de activiteiten organiseren en kijken welke output dat oplevert et cetera.

 

En dat brengt mij bij het debat over de Regiovisie en dit jaarplan/uitvoeringsprogramma. Bij het debat over het amendement om dit jaarplan ter vaststelling aan de raad aan te bieden, had ik met de wethouder een verschil van inzicht of dat jaarplan beleid of uitvoering zou zijn. En afgelopen dinsdag viel daar toch het kwartje. De Regiovisie stelt namelijk op een hoog abstractieniveau ambities vast, maar het uitvoeringsplan is grotendeels input-gedreven: wat gaan we doen en welke output verwachten we daarvan.

 

Kan de wethouder nog herinneren dat ik bij de vaststelling van de Regiovisie vroeg naar de meetbare doelen, wanneer zijn we tevreden? Bij de indiening van het amendement miste ik de concretisering van het beleid en was ik in de veronderstelling dat die vertaalslag – het beschrijven van de outcome –  zijn weerslag zou krijgen in het jaarpan. Op het thema ‘zo thuismogelijk opgroeien’ is dat beleid concreter verwoord, maar mijn kanttekening zie ik vooral terugkomen voor b.v. de thema’s normaliseren, duurzaam veilig, effectief samenwerken onderwijs en jeugdzorg. Hiervoor geeft de Regiovisie wel de ambities weer – zeg maar waar willen we impact maken –  voor het input/output gestuurde jeudgzorgbeleid.

 

Toch is dat – helaas – de realiteit en zullen we eerst moeten vaststellen wát we willen bereiken, welke impact we willen maken en welke resultaten horen daarbij. Invulling geven aan het rekenkameronderzoek, bepalen welke indicatoren de outcome meten en een plek verdienen in de regiomonitor zijn de opgaven die voor ons liggen. Gelukkig zorgt het amendement ervoor dat ook het volgende jaarplan ter besluitvorming voor ligt. Laten we samen zorgen dat we dan wél outcome en indicatoren kunnen vaststellen, zodat de verbinding gemaakt wordt van Regiovisie als ambitiedocument naar jaarplan waarin de concretisering van die ambities in beleid kan worden vastgelegd.

 

Die omslag naar outcome sturing komt telkens een stapje dichterbij. Die omslag naar outcome sturing is en was voor mij een rode draad. Niet alleen in de jeugdzorg, maar ook als het gaat om onderwijs en het lokaal gezondheidsbeleid. Wat willen we bereiken en wanneer zijn we tevreden? Welke meetbare doelen stellen we in het gezondheidsbeleid, welke impact heeft bestrijding van overgewicht bij jongeren in de jeugdzorg. Welke bijdrage levert het kind centraal stellen in onderwijs en opvang? Dus ook als het gaat om aansluiting bij een JOGG of het faciliteren van IKC’s. Ik ben blij daar een klein beetje aan bijgedragen te kunnen hebben. Want die integrale benadering is nodig. Dan maken we impact!