VVD WIL STEVIGER ACTIEPLAN DECENTRALISATIES

Donderdag 22 januari stond de procesbrief Sociale domein van wethouder Bert van Alphen op de agenda van de gemeenteraad. Hierin wordt voortgang van de decentralisaties beschreven. De decentralisaties brengen grote veranderingen met zich mee voor veel van onze inwoners. De organisatie van delen van de zorg voor ouderen, de jeugdzorg en de ondersteuning van werkzoekenden gaat veranderen:  zorg van dichterbij. De zorg wordt dan geregeld door de gemeente in plaats van door
verweg-instanties en wordt bovendien op een andere manier georganiseerd worden. De basisgedachte daaaronder is : “Eén gezin, één plan, één regisseur”.

De VVD is blij om te zien dat het college gebruikt maakt  van de kaders die daarvoor zijn vastgesteld door de raad en overeenkomen met de opvatting van de VVD. Maar er zijn ook een aantal kritische opmerkingen te maken.

De VVD betreurt het dat in de pararaaf over inkoop niet wordt gesproken over contracten met resultaatsverplichting  (ter vervanging van contracten met inzetverplichting).  De
VVD wil ook graag dat nieuwe aanbieders en vooral lokale aanbieders betrokken worden. Maar ook de concrete uitwerking hoe het idee van één gezin,één plan en één  regisseur in de praktijk zal werken en welke voorwaarden daarvoor nodig zijn, vindt de VVD niet helder genoeg. De toegang tot ondersteuning en zorg voor onze inwoners is voor de VVD cruciaal. Het is momenteel niet voldoende duidelijk welke keuzes er gemaakt dienen te worden en hoe deze gemaakt dienen te worden.

De VVD fractie heeft in juni 2013 een initiatiefvoorstel  opgesteld  waarmee aan het college is aangegeven wat wij als VVD belangrijk vinden. Daarin hebben we  aangedrongen nu al zoveel mogelijk ervaring op te doen met de nieuwe aanpak. Het uitvoeren van pilots vindt de VVD zeer positief. Ervaring kan gebruikt worden voor de verdere implementatie. Helaas staat niet vermeld hoe de uitkomsten van bijvoorbeeld de pilot sociale wijkteams teruggekoppeld gaan worden, zodat voor de verdere implementatie de juiste keuzes gemaakt kunnen worden.

De VVD onderschrijft de decentralisaties van harte, vooral omdat deze kansen bieden. De decentralisaties dragen bij aan het beter benutten van de eigen kracht, het sociale netwerk en de voorzieningen in de gemeente. De VVD vindt de implementatie van de decentralisatie een enorme uitdaging voor onze gemeente, die zeer serieus en met sterke controle van de gemeenteraad opgepakt dient te worden. Er zijn helaas geen concrete afspraken gemaakt over het informeren van de raad.

De VVD heeft zich sterk gemaakt om beter zicht op de  voortgang op deze punten te krijgen. Met de nieuwe taken voor de gemeente gaat het over heel veel geld.  De VVD fractie heeft geëist  dat in de begroting 2015 de nieuwe taken en het daarbij behorende geld helder worden gepresenteerd. Dat is nodig om keuzes te kunnen maken en als Raad te kunnen controleren. De wethouder heeft dit toegezegd.  

We houden u op de hoogte!