Met de VVD aan tafel!

Op dinsdagavond 11 februari vond in het centrum van Pijnacker in café-restaurant Tante Boefie “met de VVD aan tafel” plaats. Een gemengd gezelschap van (vertegenwoordigers van) ondernemers, sportbestuurders, milieuplatform, architecten en de fractievoorzitter en lijsttrekker van de VVD. Ook Peter van Haagen was als buitengewoon goed geïnformeerd VVD lid aanwezig. Onderwerpen die ter tafel kwamen waren Ruimtelijke ordening, Economie, Veiligheid en Sport. De bedoeling van de goed bezochte avond was in gesprek te gaan met burgers en organisaties over actuele onderwerpen en de standpunten die de VVD daarover heeft.

Veel onderwerpen die ook samenhang hebben. Twee jaar geleden is de Toekomstvisie Pijnacker-Nootdorp vastgesteld. In die visie wordt geschetst wat de kernwaarden van de gemeenten zijn die behouden en versterkt moeten worden (drie kernen in het groen waar de stad nooit ver weg is). Ook wordt aangegeven dat burgers hun weg weten te vinden en dat de rol van de overheid daar op moet worden aangepast. Verantwoordelijkheid nemen en ruimte geven aan burgers en bedrijven. De Toekomstvisie is uitgewerkt op het gebied van Ruimtelijke Ordening, Economie en Werk en Welzijn.

Het onderwerp Ruimtelijke ordening leidde direct tot een levendig gesprek over actuele thema’s die op de raadsagenda staan van 12 februari. Windmolens, tweede verbinding en welstandsnota. Het standpunt van de VVD is helder (geen plaats voor windturbines in Pijnacker-Nootdorp, tweede verbinding broodnodig en welstandscommissie overbodig). Het gesprek aan tafel leverde op dat de noodzaak van turbines in Pijnacker-Nootdorp niet zijn aangetoond en dat er voldoende alternatieve mogelijkheden zijn om de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid te behalen. Dat het onverstandig is nu al te beslissen dat een tweede verbinding niet nodig is. Dat komt precies overeen wat we als VVD willen. Ten aanzien van de welstandscommissie was helder dat met de huidige invulling en de gedetailleerdheid van de regels de commissie geen toegevoegde waarde heeft.

Over economie is veel gezegd. Ten aanzien van de winkelcentra is gesproken over de rol van ondernemersverenigingen, hoogte van huren, moeilijke tijden en ontwikkelingen die op winkeliers afkomen zoals kopen via internet. Over het ondernemersfonds dat in deze raadsperiode is opgericht zijn ondernemers positief. Er wordt geïnvesteerd in zaken die al jaren in discussie waren. Naast het ondernemersfonds heeft de fractie van de VVD geld geregeld, uitgesmeerd over twee jaar, om de economie een zetje in de rug te geven. Over bedrijventerreinen ging het over grondprijzen, de marketing van bedrijfsterreinen en welke activiteiten zijn toegestaan. Dat er veel mogelijkheden zijn blijkt dat ondanks de moeilijke tijden er veel is bereikt (winkelcentrum Pijnacker, bedrijfsterrein Heron, Ackerswoude) Waar lang over gesproken is hoe ondernemers zelf de ruimte die wordt geboden zelf het beste kunnen benutten.

Op het gebied van veiligheid scoort de gemeente relatief goed en dat moet zo natuurlijk zo blijven.

De VVD fractie heeft in 2012 een initiatief genomen waarbij hele concrete handvatten zijn aangeboden en overgenomen door het college om woninginbraken tegen te gaan. Uit onderzoek blijkt dat woninginbraken en fietsdiefstal de top twee vomen van criminaliteit in onze gemeente. De VVD fractie heeft in 2013 een voorstel ingediend om ook op de op de stations Nootdorp en Pijnacker-Zuid bewaakte fietsenstallingen te realiseren. Biesieklette is de organisatie die dat gaat doen. Daarmee wordt de veiligheid bevorderd, vernielingen en diefstal tegengegaan én worden mensen aan het werk geholpen. Aan tafel werd ook het belang van wijktoezicht toegelicht. De coördinator wijktoezicht van Koningshof, Matthijs de Boer, heeft toegelicht op welke wijze zij hun werkzaamheden verrichten en waar de knelpunten zitten.

Met betrekking tot de sport is gesproken over de positie van sportverenigingen en hoe die in de afgelopen jaren is veranderd. Sportbeleid wordt steeds meer in regionaal verband geplaatst. Bovendien wordt de verdeling van de (financiële) verantwoordelijkheden terugkerend onderwerp van discussie en wordt vaker een beroep op verengingen gedaan om bij te dragen aan maatschappelijke- en gezondheidsvraagstukken. De verenigingen aan tafel hadden zich bij de start zorgen gemaakt maar ze zijn er goed uitgekomen. Zorg maken zij zichwel dat er in de komende tijd (financieel) nog meer van de verenigingen gevraagd wordt. De voorzitter rondde om 23.00 af.