VVD en D66 realiseren beperking welstandstoezicht

Afgelopen donderdag 20 februari is door de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp de nieuwe welstandsnota aangenomen. In deze nota staan de regels en criteria voor de vormgeving en uitstraling van gebouwen en bouwwerken in onze gemeente.

In het welstandsbeleid van onze gemeente en in de geactualiseerde welstandsnota zijn belangrijke vereenvoudigingen doorgevoerd die VVD en D66 hebben bepleit. Beide partijen vinden het belangrijk dat burgers zoveel mogelijk zeggenschap hebben over hun eigen woning en willen de regeldruk rond welstand verminderen.

Op initiatief van de VVD en D66 heeft de gemeenteraad onder andere ingestemd met het welstandsvrij verklaren van de wijken Ackerswoude, Keijzershof en het bedrijventerrein Boezem-Oost. Bouwplannen in Ackerswoude en Keijzershof hoeven niet meer getoetst te worden aan de welstandscriteria. Voor Boezem-Oost wordt eerst nog het bestemmingsplan aangepast, maar daarna gelden ook daar minder regels en wordt het eenvoudiger om bouwplannen te realiseren.

Met de vereenvoudiging van de welstandsnota zijn veel uitbreidingen aan de woning (aan de achterzijde) welstandsvrij en andere uitbreidingen, zoals dakkapellen, worden eenvoudig ambtelijk getoetst. Harry Wever (D66): "Door het schrappen van regels is met deze nieuwe nota het toetsen van bouwplannen eenvoudiger geworden en kan een vergunning makkelijker worden verkregen. Wij juichen dit toe, maar dit is een eerste stap in het vereenvoudigen van het welstandstoezicht."

Tevens heeft de gemeenteraad een motie van VVD en D66 aangenomen, dat uiterlijk 2018 de rol van de welstandscommissie wordt geminimaliseerd. Edo Haitsma (VVD): "Dat is een belangrijke uitspraak om die vereenvoudiging voort te zetten. Wij pleiten al jaren voor het afschaffen van de welstandscommissie. De adviezen van de welstandscommissie zijn vaak wispelturig. Daar willen we een eind aan maken. En dat wordt straks mogelijk."