Inbreng VVD kadernota 2014: Samen Doen voor Pijnacker-Nootdorp.

De bespreking van de Kadernota 2014 valt op een bijzonder moment. De afgelopen maanden hebben vrijwel alle raadsfracties gewerkt aan een Hoofdlijnenakkoord dat nu wordt uitgewerkt tot een uitvoeringsprogramma. Wat gaan wij nu dan bespreken over een beleidsarme Kadernota? De VVD maakt graag van de gelegenheid gebruik vooruit te kijken en te benadrukken dat wij blij zijn met wat in het akkoord is afgesproken.

Speerpunt van de VVD is degelijk financieel beleid. Het degelijke beleid van de afgelopen periode wordt onverkort voortgezet en hier en daar zelfs aangescherpt. Het is zonneklaar dat meer bezuinigd zal gaan worden. Ook daarover zijn in het akkoord afspraken vastgelegd.

In samenspraak met onze inwoners wordt een aanvullend bezuinigingspakket opgesteld om ook voor de jaren na 2015 de gemeentelijke begroting sluitend te maken. De VVD vindt het logisch dat gemeentelijke bezuinigen ook worden doorvertaald naar gemeenschappelijke regelingen. De belastingen zullen ook in de komende periode niet meer stijgen dan de inflatie, normen over het weerstandsvermogen en het afdekken van financiële risico’s blijven gehandhaafd. Nieuw is de norm over de omvang die de gemeentelijke schuld mag hebben. De VVD heeft al eerder aangegeven dat we graag meer inzicht in de financiële effecten krijgen wanneer we streven naar het niet verder laten stijgen en zelfs willen afbouwen van de schuldenlast naar de nog vast te stellen norm. Kortom, allemaal degelijk financieel beleid dat mijn fractie uit het hart gegrepen is.

Over de decentralisaties is eerder deze avond al uitgebreid gesproken. Het vaak genoemde omdenken zal een verandering en denken en doen moet opleveren, waarbij men uitgaat van de eigen kracht van het individu. Alleen dan kunnen we ons houden aan de afspraak dat de taken die vanuit het Haagse naar ons toekomen, verricht zullen worden binnen het budget dat wij daarvoor vanuit Den Haag krijgen. Op initiatief van de VVD zullen deze geldstromen inzichtelijk in beeld gebracht worden.

Een tweede speerpunt is onze lokale economie. In de vorige periode is de Nota Geef Economie de Ruimte vastgesteld die daar een aanjager van zal zijn. De VVD hecht eraan de komende decentralisatie van het participatiebeleid te benadrukken. Die mag van ons wel een wat ambitieuzer. De essentie is wat de ons betreft niet het terug brengen van mensen naar de arbeidsmarkt, maar het niet accepteren dat mensen aan de kant blijven staan. Een prominent VVD-er zei eens: liever de warmte van een baan dan de kilte van een uitkering. En dat zou de basisgedachte moeten zijn.

Men moet worden aangesproken op de eigen verantwoordelijkheid: zelf alles doen om aan de slag te gaan of de kans daarop te verbeteren. Het leveren van een tegenprestatie draagt daaraan bij. Op dit moment verricht amper de helft van de mensen die dat zou moeten een tegenprestatie. Dat is onacceptabel, OOK omdat dit demotiverend werkt voor zij die wel een tegenprestatie leveren en daartegen moet streng en consequent worden opgetreden.

En als we het dan hebben over handhaving, het volgende. De VVD is in de afgelopen periode onder meer nadrukkelijk actief geweest op het dossier Veiligheid. Van een initiatiefvoorstel om woninginbraken tegen te gaan, tot verkeerslichten bij de halte van de RandstadRail in Nootdorp. Ons doel is het behouden van onze veilige, groene en leefbare gemeente waarbij de grootstedelijke gemakken binnen handbereik zijn, maar de grootstedelijke problemen ver van ons. De VVD ziet dat onze prachtige groene omgeving ook kansen biedt. Ons groen biedt ruimte aan recreanten en ondernemers. De VVD werkt op dit moment aan een initiatiefvoorstel over de mogelijkheden die ons groen en ons water ons bieden. Educatieve, recreatieve en economische initiatieven in het groene buitengebied dat daardoor nog verder verstrekt zal worden. Na het reces zult u daar meer over vernemen.

Een andere pijler die onontbeerlijk is voor een bloeiende economie is onderwijs. Onderwijs is in de huidige tijd aan verandering onderhevig. In samenwerking met kinderopvang en sportvereniging wordt hoe langer hoe meer een totaalconcept voor onze kinderen gecreëerd. Dat kan ook mogelijkheden bieden voor de huisvesting van scholen. Samenwerking tussen scholen, peuterspeelzaalwerk, kinderopvang en sportverengingen kan wellicht leiden tot het voorkomen van splitsing van scholen. Uiteraard blijft het uiteindelijk een afweging tussen middelen en mogelijkheden, maar om die keuze te kunnen maken, vragen wij het college dergelijke creatieve oplossingen en de financiele gevolgen van het niet splitsen van scholen mee te nemen in het op te stellen uitvoeringsprogramma dan wel bij de begroting in beeld te brengen.

Voorzitter, ik rond af. De VVD is blij met hetgeen inmiddels is afgesproken in het Hoofdlijnenakkoord en kijkt met vertrouwen uit naar het uitvoeringsprogramma. Samen Doen, in het belang van onze prachtige veilige, groene en leefbare gemeente. Ik dank u voor uw aandacht.