Zelfstandig in overleg met je omgeving bij bouwinitiatieven

In de besluitvormende raad van 29 oktober hebben we het voorontwerpbestemmingsplan Kerkweg/Korteweg vrijgegeven voor inspraak. In dit geval is dat een bijzonder geval omdat dit de eerste is waarbij de aanpak zoals die bedoeld is met de nieuwe omgevingswet volgen. 

In het kort komt dat er op neer dat er veel meer contact en communicatie door de initiatiefnemers met de omgeving gezocht wordt. Het is natuurlijk het prettigst wanneer de huidige omgeving op de hoogte is van de geplande ontwikkelingen en daar waar gewenst feedback kan geven en mogelijk zelfs tips. 

We zijn natuurlijk heel benieuwd hoe een proces op die manier verloopt en voor de hand liggende vragen als 'wanneer is er voldoende gecommuniceerd', 'wat te doen wanneer je wel mag luisteren, maar er niet naar je geluisterd wordt', en 'wie bepaald nu uiteindelijk'? 

Het krijgen van meer informatie is door de omwonenden als erg prettig ervaren, tegelijkertijd zie je de worsteling met de vragen die ik net benoem. 

Voorlopig is dit voor iedereen een bijzonder leerzaam proces waarbij het vertrouwen in de gedachte van de omgevingswet meer handen en voeten heeft gekregen.