Na vele malen aandringen door de VVD, eindelijk inzicht in kostenontwikkeling Sociaal Domein

Na vele malen aandringen door de VVD, eindelijk inzicht in kostenontwikkeling Sociaal Domein

 

De VVD maakt zich zorgen over de stijgende kosten in het sociaal domein. Toenmalig wethouder Van de Gevel had voor de zomer op 3 A4-tjes aangegeven welke maatregelen ze voorstelde om meer grip op de kosten te krijgen. Dat was voor de VVD onvoldoende. In de afgelopen maanden heeft het college een volwaardig informatiepakket opgeleverd dat een samenhangend beeld geeft van de problematiek rondom de kostenstijgingen in het Sociaal Domein. Ook zijn de consequenties voor de verschillende maatregelen voldoende inzichtelijk gemaakt. Daar is de VVD blij mee en biedt aangrijpingspunten om in onderlinge samenwerking meer grip op het sociaal domein te krijgen.

 

Voor de VVD staat daarbij de zorg of het kind voorop. Om goede afwegingen te kunnen maken, is voor de VVD-fractie duidelijke informatievoorziening met sturingsmomenten van belang. Met de op te starten taskforce Sociaal Domein wil het college de raad goed betrekken bij de ontwikkelingen in de jeugdzorg en wmo.

 

Omdat zorgverleners soms jaren na de behandeling nog facturen indienen en de gemeente onvoldoende zicht heeft welke rekeningen nog te verwachten zijn, veroorzaken die grote mate van  onbeheersbaarheid. De kostenstijging in de jeugd GGZ is hiervan een belangrijke uitwas. Ook is een van de conclusies van het interventieplan dat de intensiteit van de zorg is gestegen. De VVD wil hier meer grip op krijgen door de voorgestelde beleidskeuzes.
Een van de oorzaken van de kostenstijging is de lage toegangsdrempel. Dat was een van de uitgangspunten bij de start van de decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeente met als doel om dure intensieve hulp voor te kunnen blijven. Dit zou een kostenreductie moeten realiseren. Maar daarbij heeft het college verzaakt om het ‘traject zorgverlaten’ in te richten. De VVD heeft meerdere keren aangedrongen op implementatie van de resultaatsbekostiging die hieraan zou moeten bijdragen.

 

Ook maakt de VVD zich zorgen, dat enkele zorgaanbieders doorlopende zorg aanbieden en zorgaanbieders onvoldoende verantwoordelijkheid nemen zowel financieel als zorginhoudelijk. Want naast de financiële consequenties is ook de de-medicalisering een belangrijk onderwerp. Te vaak worden stempels gezet en stickers op rugzakjes geplakt, met alle langdurige gevolgen van dien.

Ook zal de VVD aandacht vragen voor opsporing en fraudebestrijding. Fraude mag nooit lonen. Zowel als ontvanger, maar zeker als zorgverlener. Daarvan zien we toch te vaak excessen. Door de decentralisatie en doordat de gemeente steeds meer zelf is gaan doen, ontstaat een petenprobleem: de gemeente is verwijzer, toezichthouder, financier en soms zorgverlener. Dit vraagt om prudentie en als de het college dan voorstelt om ‘meer zelf te doen’, vindt de VVD dat daar wel heldere afspraken over gemaakt moet worden.

Met de voorgestelde maatregelen krijgt de raad meer inzicht en meer grip op de kostenstijgingen. Dat is winst en zal door de VVD nauwgezet gevolgd worden.