Verwerking van afval wordt steeds duurder


Op maandag 13 juli debatteerde de gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp over het afvalbeleid. De wens van de raad was om niet alleen over het afvalbeleid spreken maar ook over de daarmee samenhangende onderwerpen, zoals een schone publieke ruimte en handhaving. De gemeenteraad redeneert dat zonder noodzakelijke ingrepen de kosten voor inwoners jaar op jaar zullen blijven toenemen. Daarnaast is er veel overlast door de rommel die geplaatst word rond de ondergrondse containers en geven inwoners aan dat zij ontevreden zijn  over de manier waarop zij zijn betrokken bij het plaatsingsproces van nieuwe ondergrondse containers. Nieuwe containers zijn nodig om beter afval te kunnen scheiden waardoor de dure verwerking van restafval wordt verminderd.

 

In het debat heeft de VVD (Paul Turion) gevraagd om een actieplan om op deze punten verbeteringen door te voeren. Hiervoor is inzicht nodig in de cijfers en hij vindt dat er beter moet worden overlegd met de bewoners over de plaatsing van de ondergrondse containers.

 

In reactie gaf het college aan snel in overleg te willen gaan met bewoners die zienswijzen hebben ingediend en daarnaast in september met het gevraagde actieplan te komen om de kosten te beheersen. De VVD (Paul Turion) was tevreden met deze toezeggingen. In het plan zal helder worden hoe en met welke maatregelen het college de gestelde doelen – namelijk zoveel mogelijk afvalstoffen opnieuw gebruiken, het restafval terugbrengen en de kosten voor de burger zo laag mogelijk houden – wil bereiken.

Wordt vervolgd in september