Corona Tijden in Pijnacker-Nootdorp: Jim de Bruijn

© Noud Jansen

Afgelopen 5 mei is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd na 5 lange jaren oorlog.

 

Ik heb zelf altijd een interesse gehad in de tweede Wereldoorlog. Ik heb er veel over gelezen en bekeken. Ik heb ook diverse locaties bezocht die met “de oorlog” te maken hebben zoals de Normandische stranden waar onze bevrijders in 1944 aan land kwamen.

 

Wat mij fascineert aan deze tijd kan ik niet precies duiden. Ik denk dat het ergens te maken heeft met het niet kunnen begrijpen van menselijk handelen in zowel positieve als negatieve zin. Oorlog haalt wat dag betreft het beste en slechtste in de mens naar boven. 

 

Nu er door de Coronamaatregelen wat meer tijd is voor hobby’s heb ik het boek “in de slagschaduw” van Noud Jansen over Nootdorp in de tweede Wereldoorlog er weer bij gepakt. Onbekend was mij dat er in Nootdorp zoveel verzet actief was. Ook binnen onze gemeente werd honger geleden tijdens de beruchte winter van 1945.

 

We vieren 75 jaar vrijheid voor het eerst in een vrijheidsbeperking sinds 75 jaar. Maar dit is in niets te vergelijken met de barre omstandigheden van toen. Laten we ons realiseren dat het ondanks Corona allemaal een stuk erger kan. Let goed op jezelf en blijf veilig!