Werkbezoek VVD Politie en Brandweer


Op 5 februari was de gemeenteraad uitgenodigd bij de brandweerkazerne van Pijnacker-Nootdorp om nader in te gaan op de veiligheidsactiviteiten van onze hulpdiensten. De opkomst was groot. Aanleiding voor dit werkbezoek zijn gestelde vragen van de VVD tijdens de begrotingsmarkt eind oktober vorig jaar. De vertrouwelijkheid van het werk van de hulpdiensten geeft verminderd zicht op wat er precies plaatsvindt binnen de gemeente en op welke schaal. Vervolgens is door de onze Burgemeester en tevens portefeuillehouder veiligheid dit werkbezoek georganiseerd..

Directeur Esther Lieben van de veiligheidsregio Haaglanden was aanwezig om onze mee te nemen in de uitdagingen van de toekomst. Hoger en dichter op elkaar bouwen brengt risico’s met zich mee voor de bereikbaarheid van de brandweer, daarnaast zorgt de energietransitie voor ander soortige branden. Daarnaast wordt er door hobbyisten veel geëxperimenteerd meer energiezuinige maatregelen. De brandweer probeert in de ontwikkelingsfase al aan tafel te komen bij fabrikanten om risico’s te beperken.

Vervolgens werd de raad bijgepraat over een steeds groter wordend fenomeen binnen de veiligheidssector: ondermijning. Een fenomeen waarbij criminele organisaties op wat voor een wijze dan ook voet aan de grond krijgen binnen ons dagelijks bestuur. Onder- en bovenwereld raken hierbij met elkaar verstrengeld welke een groot risico vormt voor onze rechtstaat. Onze kennis over ondermijning werd door middel van een quiz getest en ontwikkeld. Wist jij bijvoorbeeld dat meer dan 10% van de gemeenteraadsleden in Nederland met verzoeken krijgt i.r.t. ondermijning?

Een bezoek aan de brandweerkazerne liet ons de laatste snufjes zien op brandweergebied, met een twee dagen eerder geleverde spuitwagen als pronkstuk. Als raadslid durf ik te stellen dat het met het Personeel en Materieel binnen onze Gemeente wel goed zit. Afsluitend zijn we bijgepraat door Gerard Anker, Teamchef van de politie in Pijnacker-Nootdorp. Met name de capaciteit en de veranderende omgeving vormt een grote uitdaging voor de politie. Extra capaciteit wordt geworven en opgeleid aan de Politieacademie, dit komt de capaciteit op korte termijn ten goede. Door de politie wordt gemerkt dat men tegenwoordig een korter lontje heeft waardoor sneller de politie wordt ingeschakeld.

Al met al is er door de diensten goed zich op de knelpunten en ontwikkelingen op het gebied van veiligheid. Dat geeft rust. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen scherp in de gaten houden.