VVD maakt zich zorgen over vertraging woningbouw door Schouten in Ackerswoude

Tijdens de besluitvormende raadsvergadering van 28 maart 2019 heeft Edo Haitsma namens de VVD in het vragenuur vragen gesteld over de stagnatie in de woningbouw door Schouten bouw in Ackerswoude. Sinds vorig jaar treedt de vertraging op, waarbij de laatste tijd ook termijnen worden overschreden. De VVD maakt zich hier zorgen over en heeft daarom gevraagd wat de gevolgen zijn van de vertraging voor (toekomstige) bewoners, welke rol de gemeente hierin kan spelen, of de vertraging in de realisatie van de definitieve infrastructuur daarbij van belang kan zijn en hoe verdere vertraging kan worden voorkomen. Wethouder Van Kuppeveld heeft onze vragen helder beantwoord.

"Sinds die tijd is de gemeente veelvuldig overleg met Schouten. Hoewel de gemeente geen partij is in de oplevering van de woningen,blijft de gemeente Schouten op haar verantwoordelijkheid aanspreken in bestuurlijk overleggen. In de communicatie naar de bewoners spreekt de directie van Schouten met de bewoners. Daarnaast trekt de gemeente zich het lot van (toekomstige) bewoners aan en heeft daarom regelmatig overleg met en afvaardiging van (toekomstige) bewoners."

Door de vertraagde oplevering van definitieve infrastructuur loopt de gemeente ook schade op. Daarop heeft de gemeente Schouten aansprakelijk gesteld. Voor de schade die (toekomstige) bewoners lopen is in de koopovereenkomsten een financiƫle compensatieregeling afgesproken. Helaas kan de gemeente daarin weinig anders betekenen dan het aanspreken van Schouten op haar verantwoordelijkheid.

Ter voorkoming van nieuwe vertragingen zijn nieuwe planningen opgezet en nieuwe deelprojecten worden wel door Schouten ontwikkeld, maar niet door hen, maar door ABB gebouwd. Daarmee wordt gezorgd dat de bouwcapaciteit bij de huidige projecten blijft en niet naar nieuwe projecten weg kan vloeien.