Geheimen in Pijnacker-Nootdorp?

Sinds 2011 heeft het college al 114 keer een besluit geheim verklaard. Gemiddeld één besluit per maand. Ook tijdens de besluitvormende raadsvergadering van 28 maart zijn er wederom drie besluiten geheim verklaard.  In de afgelopen acht jaar zijn er slechts vijf besluiten weer openbaar geworden.  Kortom, de lijst van geheime stukken groeit harder dan de lijst van stukken die openbaar worden.  Ook  is het aantal besluiten dat geheim wordt verklaard aan een opmars bezig. Waren het in 2013 nog zeven besluiten, in 2017 waren het er al 27 (vier keer zo veel) en ook in 2018 wordt er behoorlijk vaak om deze geheimhouding gevraagd. Maar gelukkig is nu geborgd dat besluiten weer een keer openbaar worden!

Natuurlijk is het wel van belang om besluiten geheim te maken als er een economisch of financieel belang in het geding is. Zo is bijvoorbeeld het College van B&W betrokken bij de verkoop van Eneco. Het is logisch dat deze informatie tijdens de onderhandelingen geheim blijft.  Na afloop is het belangrijk om deze stukken weer openbaar te maken, zodat er controle kan plaatsvinden en transparantie ontstaat over de genomen besluiten en relevante informatie. Hetzelfde geldt voor grondtransacties waar de afgelopen jaren de nodige discussie over is gevoerd.

Na de nodige discussie heeft het college van B&W ermee ingestemd om jaarlijks in september een lijst te leveren waarin aangeven wordt of een geheim besluit openbaar kan worden. Mocht een stuk geheim moeten blijven dan zal het College motiveren op welke gronden het besluit geheim dient te blijven. Met deze toezegging van het College was het indienen van onze motie niet meer nodig aangezien deze afspraak voldoende transparantie biedt voor onze inwoners. 

Het College zal nu jaarlijks in september een lijst leveren van de geheime besluiten en aangeven welke stukken openbaar kunnen worden.  Op deze manier wordt voorkomen dat zaken nooit openbaar worden.  Dit versterkt het vertrouwen in de overheid en laat ruimte voor onderzoek en controle als besluiten weer openbaar zijn geworden.

Als VVD zijn wij tevreden met deze afspraak en laten wij zien dat transparantie en openbaarheid van bestuur belangrijk is.