Startnotitie Cultuur

Cultuur is van ons allemaal. Door zelf actief te zijn dan wel door anderen te bewonderen. Cultuur stimuleert de creativiteit en creativiteit leidt tot innovatie. We gaan van start met een nieuwe fase voor cultuur. Het college heeft hiervoor een startnotitie geschreven. De input van de VVD hierbij is helder:

 

  • Het uitgangspunt van de discussie moet neutraal zijn. De conclusie in de startnotitie dat de cultuuruitgaven aan de onderkant liggen in vergelijk met omringende gemeenten, is vooringenomen.
  • De cultuurdiscussie moet gevoerd vanuit behoefte en niet vanuit aanbod. Over een regisserende in plaats van faciliterende rol van de gemeente kan pas worden nagedacht als nut en noodzaak hiervoor wordt aangetoond.
  • Lokale cultuur lekker dichtbij in de onderscheidenlijke kernen houden is zeker een reële optie. Voor cultuur met de grote C moeten we vooral georiënteerd blijven op al het moois in de ons omringende steden en dus ook inzetten op de bereikbaarheid via bijvoorbeeld het metro nachtnet. Als je naar het theater bent geweest en je drinkt nog even gezellig een glas witte wijn, dan wil je daarna ook nog naar huis kunnen komen.
  • Tenslotte pleit de VVD ervoor dat de komende cultuurdiscussie een lijstje van evenementen in Pijnacker-Nootdorp oplevert dat met recht als immaterieel erfgoed, ons visitekaartje, kan worden bestempeld. Wat de VVD betreft zouden bijvoorbeeld “De Verbeelding” en “De Kraaienrit” daar zeker op moeten komen te staan.