Fractie VVD stemt tegen detail eisen Plas van Buijsen

Fractie VVD stemt tegen detail eisen Plas van Buijsen

Het college stelde in de vergadercyclus van februari voor de Welstandsnota Pijnacker-Nootdorp 2013 aan te vullen met de eis die wordt gesteld aan het kleurgebruik (bruintinten) van het metselwerk voor de woningen op de eilanden in de Plas van Buijsen. Aanleiding was met de aanvulling een steviger juridische basis te creëren die nodig is nu de gemeente een aantal kavels zelf in de markt zet. 

Een bestemmingsplan geeft op hoofdlijnen aan welke functies op onderdelen in het plan mogen worden uitgeoefend. Het geeft in het geval van woningbouw aan waar mag worden gebouwd maar het bestemmingsplan geeft geen basis om kwalitatieve elementen mee te geven hoe en met welke materialen wordt gebouwd, daar is de Welstandsnota voor. Wat in de Welstandnota is opgenomen is juridisch afdwingbaar. Het opgestelde Beeldkwaliteitsplan geeft onvoldoende juridische grondslag behalve als een projectontwikkelaar zich verplicht het plan bij de ontwikkeling van het project als uitgangspunt te nemen.

De fractie begreep nut en noodzaak van het voorstel van het college niet. Het argument is immers eenheid te borgen ook in relatie met Keijzershof maar het voorstel grijpt maar aan op één van de vier elementen die in de welzijnsnota is opgenomen namelijk materiaalgebruik en dan nog eens heel specifiek alleen op de kleurstelling van het metselwerk. Dat is voor het bereiken van eenheid een van de minst bepalende factoren. Het zou veel logischer zijn om abstractere onderwerpen uit het beeldkwaliteitsplan (zoals massa of architectonische principes) toe te voegen aan de Welstandsnota. De fractie heeft positief meegedacht welke andere onderdelen van het beeldkwaliteitsplan voor de eilanden in de Welstandsnota konden worden opgenomen. Toen daar geen ruimte voor bleek te zijn (de wethouder kon voorstel niet meer terugnemen andere fracties dachten verschillend over de oplossing) heeft de fractie tegen het voorstel gestemd. Dat betekent dat in de Plas van Buijsen een grote mate van vrijheid bestaat.