Een veel besproken onderwerp, in de Raad al meerdere keren, maar ook de discussie in de media laat dat zien. Eigenlijk alle aandacht in dit dossier gaat naar de Rabobank-locatie en dat is eigenlijk niet terecht. Maar op de Rabobank kom ik later terug.
Het plan kenmerkt zich door de vele wijzigingsbevoegdheden die erin zijn opgenomen. Reden: de papieren detailhandel wordt wegbestemd buiten de directe cirkel rondom het raadhuisplein. Maar wat is dat eigenlijk? Het bestemmingsplan biedt nu ruimte om winkels te openen en straks mag dat niet meer. Dat klinkt als een versterking van het centrum, maar is dat het ook? Lopen we niet het risico dat de straatjes rondom het Raadhuisplein worden ontdaan van de leuke winkels en bedrijvigheid die daar nu is? Is de toekomst van de Stationstraat een doorgaande snelweg van de RandstadRailhalte het dorp uit? Ik begreep dat de wethouder nog met meerdere mensen over die aan wijzigingsbevoegdheid in onderhandeling is over hoe het nu verder moeten. Is het plan dan wel af of maakt dat niet uit omdat de besluitvorming ook nog niet afgerond is. Ik ga nu in op enkele specifieke wijzigingsbevoegdheden.
Meer specifiek heeft de VVD wel problemen bij de wijzigingsbevoegdheden 2 en 3. Het voelt raar dat de raad voor 2010 heeft besloten tot sloop van het station en nu ruimte moet worden gemaakt voor een nieuw station of is het de bedoeling om het oude pandje te herbouwen. Linksom of rechtsom is dat een lastig uitleggen koerswijziging.
Ik vervolg mijn wandeling door het dorp en kom bij wijzigingsbevoegdheid 15. De woning en fabriek van Kentie. Er wordt gesproken over ontwikkeling van de fabriek, maar de prachtige woning aldaar wordt niet over gerept. Het is de VVD niet duidelijk wat het college met de woning voor ogen heeft.
De Oostlaan en de Westlaan hebben een aantal variërende oude gevels en dat geeft een eigen en dorpse charme aan de straten. De VVD maakt zich zorgen over het mogelijk maken van sloop van deze panden. Dat geldt voor onder meer het pand van de Zeeman, La Mamma, de Turkse bakker en Shemona, Groesbeek en Optiek Pijnacker, maar ook voor Struijck Fietsen en de Hobo, Nicky’s Place en Domino’s Pizza. Het is goed dat mogelijkheden gezocht worden voor starters, maar het lukraak neergooien van betonblokken is daar een ongewenst groot risico bij. En dat risico is fors want bouw voor deze doelgroep is per definitie goedkoop. En als we dan rekenen met een bouwhoogte van 16 meter of negen meter dan is dat gewoon vijf of vier hoog. Dat is fors en getuigt niet van enige dorpse gezelligheid. Iets gechargeerd, maar straks wel mogelijk, is een straatbeeld vanaf ongeveer de Drie Heeren tot aan de rotonde bij de Plus van een appartementencomplex van vier of vijf bouwlagen hoog op basis van wijzigingsbevoegdheid 4, 6, 7 en 9.
Minder in het oog springend, maar ook volgeplempt, wordt het rijtje waar nu de Intertoys, de slijterij en de Gyrosland zitten. Ook daar appartementen tot vier hoog. Dit staat in wijzigingsbevoegdheid 10
En al deze ontwikkelingen worden niet rechtstreeks voorgesteld maar via een wijzigingsbevoegheid aan de Raad voorgelegd. In gewone mensentaal betekent dat niets minder dan het mogelijk maken van een andere bestemming zonder overleg met de Raad op het moment dat die ontwikkeling er echt komt. Vaak is dat een goed instrument, omdat de raad er op dat moment al en met zicht op de consequenties mee instemt. Maar met een grote bliksemafleider als de Rabobanklocatie kan men zich afvragen hoe bewust die keuze wordt gemaakt en of iedereen beseft welk schrikbeeld we met elkaar mogelijk maken.
En dan de grote roze olifant, de Rabobank. Het is een draak van een procedure en een draak van een discussie.
Voor ik aan de Rabobank toe kom, wil de VVD een kanttekening maken bij de wens tot meer horeca. Meer horeca leidt tot verlevendiging van het centrum is de letterlijke quote. Die levendigheid wordt aan terrassen gekoppeld, maar hoe vaak zit u op een terras zonder zon? En een megadisco, los van de vraag of we die willen, dat mag dan weer niet.
Voorzitter, zonder gekheid, de VVD heeft een duidelijk standpunt over de ontwikkeling van het centrum. Wij willen geen wolkenkrabber op de Rabobanklocatie en de schrikbeelden die opgeroepen worden over een vijfde bouwlaag, zijn voor ons niet aan de orde.
Niemand in deze zaal wil een vijfde bouwlaag. De VVD wil een bruisend centrum. Een centrum waar het goed ondernemen, wonen, leven en werken is. Waar het veilig is en waar mensen met plezier heen gaan. Omdat er geen starre regeltjes zijn over branches, waar de boekhandel niet alleen boeken hoeft te verkopen maar wellicht zelfs een kraam met verse groente heeft staan, als zijn themaperiode daar aanleiding toe geeft. De vraag is of dat nu mogelijk is en op welke wijze daar invulling aan gegeven wordt.
De VVD staat voor eerlijke en transparante besluitvorming en een visie op de lange termijn. En juist die totaalvisie op een bruisend Centrum hebben wij nog niet helemaal gevonden. En soms, heel soms vragen wij ons zelfs af of deze ontwikkelingen worden ingegeven door een ideaalbeeld op een florerend centrum of onder het juk van oude contracten. Dat we iets moeten is duidelijk, maar of dit HET plan is, daar gaan wij ons deze week op beraden.