Inbreng VVD bij Kadernota 29 juni 2017

De VVD heeft tevreden kennis genomen van doorzettende positieve ontwikkeling in het huishoudboekje van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Na jaren waarin we de broekriem hebben moeten aan halen, lijkt de wending nu definitief door te zetten. Dat is positief en een compliment voor het collegebeleid waard.

De huidige kadernota biedt ruimte voor de door de VVD gewenste lastenverlichting en daarnaast mogelijkheden voor de gemeente om nieuw beleid te ontwikkelen of eerder ingezette maatregelen kracht bij te zetten. Vorig jaar hebben wij als gemeenteraad besloten tot afbouw van de precariobelasting te willen komen. De cijfers die ons toen bekend waren, noopten ons tot een gefaseerde afbouw. Met de huidige financiële positie is het volgens de VVD wenselijk deze fasering niet langer vast te houden en in één keer deze belasting af te bouwen. Daarvoor dienen wij na afronding van dit betoog een amendement in.

De ontwikkeling van Pijnacker-Nootdorp hangt samen met de opbloeiende economie. Bedrijventerreinen trekken aan en de woningbouw neemt een hernieuwde vlucht. Dat biedt ook nieuwe kansen om meer mensen sneller aan de slag te krijgen. Het college onderkent dit maar is onvoldoende voortvarend in de uitvoering van nieuwe mogelijkheden. Aangezien Biessieklette een aantoonbaar succesvolle toevoeging aan de veiligheid rondom de stations van de RandstadRail is geweest en er eveneens aantoonbaar mensen via Biessieklette aan het werk zijn geholpen, ziet de VVD mogelijkheden de economische activiteiten rondom de stations uit te breiden. Indien hierbij gekozen wordt voor een samenwerking met Biessieklette, horen de eerder gemaakte prestatieafspraken daarbij navenant verhoogd te worden. Daarvoor dienen wij straks een motie in.

Wat de VVD verder opvalt, is dat het college kiest voor nieuw beleid. De VVD juicht het voorgestelde beleid toe, maar pleit voor een versnelde invoering van het beleid, dat erop gericht is bijstandsgerechtigden intensiever te begeleiden naar de arbeidsmarkt. Dit omdat juist dit beleid in het huidig economisch beleid kan leiden tot het helpen van mensen van een uitkering naar een baan. Om die reden dient de VVD een amendement in om het voorgestelde beleid voor 2018 reeds in 2017 ten uitvoer te brengen.

Onze gemeente kenmerken wij met elkaar als mooie, veilige groene gemeente tussen de grote steden. In de afgelopen periode hebben wij met elkaar veel geïnvesteerd in het vergroten van de veiligheid en zien daarbij een afnemende trend in bijvoorbeeld het aantal woninginbraken. Graag vragen wij vandaag aandacht voor een ander veiligheidsaspect in onze gemeente. Met het vele groen en water dat onze gemeente rijk is, is het van groot belang dat onze kinderen zich veilig in onze gemeente kunnen bewegen. Veilig van de sportvereniging naar huis, omdat de wegen goed verlicht zijn, maar ook veilig kunnen spelen in en naast het water. De VVD maakt zich grote  zorgen over het afschaffen van het schoolzwemmen. Juist kinderen die het het hardst nodig hebben behalen soms geen zwemdiploma, maar in het beste geval zwemmen zij niet meer na het behalen van een A-diploma. Het schoolzwemmen is essentieel in de borging van de zwemvaardigheid van onze kinderen in een waterrijke gemeente als Pijnacker-Nootdorp. In overleg met deskundigen op dit onderwerp is gebleken dat een pilot SwimSafe gewenst is. In deze pilot wordt de zwemvaardigheid, of het ontbreken daarvan, van bovenbouwleerlingen inzichtelijk gemaakt. Een stabiele basis om op een later moment verder te denken over schoolzwemmen of een variant daarop. De VVD vraagt met een motie de financiële kant van deze pilot van ongeveer maximaal €5.000 voor haar rekening te nemen. In het belang van onze kinderen die opgroeien in onze prachtige groen-blauwe gemeente.

Voorzitter, de VVD is trots op onze gemeente waar het goed toeven is en waar wij in de afgelopen jaren met elkaar het beste voor onze gemeente hebben willen bereiken. Die positieve houding, de verbetering van de leefbaarheid en het prachtige groen onderscheid ons van de grote stad. En dat onderscheid wil de VVD vasthouden. We refereerden al eerder aan de gemakken van de grote stad die voor ons allemaal binnen handbereik zijn. De mogelijke komst van een nachtmetro vergemakkelijkt de gang naar de grote stad. Toch vragen wij nog altijd aandacht voor onze inwoners die al jarenlang forse overlast ervaren. Het gemak van de nachtmetro weegt niet op tegen deze klachten. We hopen nog altijd dat het college in samenspraak met de MRDH tot geluidswerende maatregelen weet te komen.

Tot slot, Voorzitter, in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018, heeft de VVD nog veel meer wensen en aanbevelingen voor de gemeente. Met de moties en amendementen die wij vandaag indienen, scherpen wij het beleid op de voor de VVD belangrijke thema’s belastingverlaging, mensen aan de slag en veiligheid in onze prachtige groene gemeente,  wat aan. De plannen en wensen voor de komende jaren, kunt u in de komende maanden tegemoet zien in de campagne en hopelijk in het nieuwe programma van de volgende periode.