Gemeenteraad steunt eis aanvullende maatregelen tegen geluidsoverlast

De VVD spant zich al jarenlang in voor het nemen van geluidwerende maatregelen tegen de overlast van de RandstadRail. Onder het motto 'het spoorijzer smeden als het heet is' schaarde de voltallige gemeenteraad van Pijnacker-Nootdorp zich achter dit standpunt. Daar ging nogal wat aan vooraf.

Sinds de beeldvormende vergadering van 2 februari 2017 lopen de gemoederen hoog op. Voorstanders en tegenstanders van een keervoorziening in Pijnacker kruisen de degens. Maar uiteindelijk moet de raad vandaag, op 16 februari 2017, het College adviseren over de opstelling van de gemeente in de vergadering van 23 gemeentes, de Metropoolregio, over de komst van een keervoorziening in de bebouwde kom van Pijnacker.

Vorige week hebben wij ons standpunt daarover al bekend gemaakt:

Geen keervoorziening in Pijnacker, tenzij....

Na veel, heel veel bellen, e-mailen en overleggen is er raadsbrede steun voor de wijziging van het raadsbesluit. Nee, de gemeenteraad stemt niet zonder meer in met de komst van een keervoorziening binnen de bebouwde kom. Daartoe zijn de volgende voorwaarden aan de wethouder meegegeven:


1.      geluidreducerende maatregelen worden getroffen op het spoor in Pijnacker (waaronder, maar niet uitsluitend bij  de straten ter hoogte van Pijnacker Centrum, Koningshof, Klein Vlieland en de Polderweg) waar geluidoverlast van de RandstadRail nu ervaren wordt en geluidsoverlast te verwachten is op basis van de waarden tot 2030 die in het Akoestisch onderzoek inzichtelijk gemaakt zijn.


2.      Bij eventuele aanleg van de keervoorziening binnen de gemeente grenzen van Pijnacker-Nootdorp in overleg met de inwoners door de MRDH en de gekozen aannemer een programma van eisen op te stellen waarin gekeken wordt naar de beste inpassing in de leefomgeving en de werkzaamheden op de late avond en in de nacht tot een minimum worden beperkt.


Deze voorwaarden van de VVD werden door de hele raad mede ingediend en aangenomen en zijn daarmee een krachtig signaal richting de Metropoolregio om nu eindelijk over te gaan tot het nemen van de noodzakelijke maatregelen.

Voor wat, hoort wat.