VVD: is een extra bouwlaag op de voormalige Rabobank wel nodig?

Donderdag 15 september is in de gemeenteraad de uitgangspuntennota voor Pijnacker Centrum besproken. De VVD vraagt daarbij kritisch te kijken naar de omvang van de hoeveelheid detailhandel en horeca en pleit voor flexibiliteit.

Het is een landelijke trend dat  detailhandel  moeilijke tijden doormaakt. Ook in Pijnacker is relatief veel leegstand. De afgelopen jaren kenmerken zich door krimp, vanwege de economische crisis, maar vooral door veranderend koopgedrag. Het online winkelen is de afgelopen 10 jaar vervijfvoudigd. Jongeren besteden steeds meer aan online en streaming diensten, terwijl ouderen steeds minder aan goederen en meer aan diensten hechten. Dat effect wordt door de vergrijzing verstrekt.

In dat kader is het goed de vierkante meters detailhandel te reduceren en het centrum klein, gezellig en compact te maken. Ditzelfde geldt voor de horeca. Pijnacker is geen centrum waar mensen massaal uren gaan funshoppen en is de horeca-behoefte beperkter dan in de omliggende steden.

Het plan om de oude Rabo te vullen met horeca en detailhandel is volgens de VVD onvoldoende onderbouwd. Op basis van een onderzoek uit 2010 wordt onderbouwd dat er meer behoefte aan horeca zou zijn. De VVD betwijfelt dit. Als we dit afwegen, vindt de VVD de noodzaak voor een extra bouwlaag op de oude Rabobank onvoldoende aangetoond. 

Wel pleit de VVD voor meer flexibiliteit: als een boekhandel koffie wil schenken, als een kledingzaak kantoorartikelen wil verkopen en als de winkeliers gezamenlijk een binnenspeeltuin willen inrichten zodat ouders gemakkelijk de inkopen kunnen doen, moet dat kunnen.