Inbreng VVD bij Kadernota 30 juni 2016

De VVD heeft tevreden kennisgenomen van de kadernota. Waar we eerst dieprode cijfers aantroffen, zien we een rooskleuriger beeld dan we in jaren hebben gezien. Financieel degelijk beleid, zware politieke keuzes en het landelijk aantrekken van de economie zijn belangrijke factoren die eraan bijdragen dat ons gemeentelijk huishoudboekje meerjarig op orde is. Dat is een compliment aan de betreffende bestuurders waard.

Bij de jaarrekening hebben we geconstateerd dat begrote gelden niet zijn geïnvesteerd. De VVD verwacht dat voortvarend aan de slag wordt gegaan met de afgesproken investeringen. Die voortvarendheid verwachten wij ook op andere thema’s.

De VVD stelt een aantal belangrijke thema’s aan de orde, namelijk verlaging van de belastingdruk, veiligheid, mensen die meedoen en economie.

Pijnacker-Nootdorp is een van de duurste gemeenten van Nederland is. Dat zou voor de VVD verklaarbaar zijn als de hoge belastingdruk veroorzaakt wordt door excellente voorzieningen. Maar met de gemaakte keuzes voor sober en doelmatig op vele terreinen moet de lastendruk omlaag. In het recente verleden was het noodzakelijk de belasting op kabels en leidingen door te voeren. Een maatregel waar de VVD tandenknarsend mee instemde, maar nu de situatie wijzigt, moeten we dit terugdraaien. Hoewel het Rijk afbouw van precario in 10 jaar voorstelt, kunnen gemeenten hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Daarom pleit de VVD voor afschaffing van deze belasting. Een maatregel waar alle huishoudens gelijk van profiteren.

De VVD voerde in 2014 campagne onder het motto schoon, heel en veilig. Het is opvallend dat met stijgende inbraakcijfers, in de kadernota geen woord, laat staan extra budget, aan veiligheid wordt besteed. Een voor de VVD onbegrijpelijke keuze. Na jarenlange inzet op inbraakpreventie, maken de gemeente, juist nu de trend een negatief beeld laat zien, geen extra budget voor de veiligheid van onze inwoners vrij.

Veiligheid is een thema dat zich bij uitstek leent voor een koppeling  met participatiebeleid. Immers, veel van onze inwoners zijn op de dag aan het werk, vele straten en huizen staan leeg en er zijn geen ogen en oren in de wijk.  De VVD stelt voor budget vrij te maken voor het opleiden van buitendienstmedewerkers die overdag in de wijken aan het werk zijn. Maar ook mensen die een plaats zoeken op de arbeidsmarkt of een tegenprestatie leveren, kunnen op dit terrein worden ingezet. Het mes snijdt aan twee kanten.

En marge van dit onderwerp spreekt de VVD haar waardering uit voor de inzet en de groei van Whatsapp-preventie-groepen. Iets waar wij vaker voor gepleit hebben en wat in de praktijk een daadwerkelijke aanvulling op het veiligheidsbeleid is.

Een ander terrein waarop het mes aan twee kanten snijdt, zijn de werkzaamheden in het groenbeheer. Met de keuze sober en doelmatig in beheersplannen is een verlies in kwaliteit in het groenbeheer opgetreden. Op stukken langs fiets- en wandelpaden tiert het onkruid welig, hetgeen leidt tot onveilige situaties. Ook daar kunnen mensen uit de kaartenbak op worden ingezet. Schoon, heel en veilig, ook in de groenvoorziening. 

En daarover gesproken. Het is de VVD een doorn in het oog dat verscheidene afvalparkjes in de gemeente wekelijks vervuilen. Bij gebrek aan ruimte in de containers wordt afval naast de bakken gedumpt. Een wekelijks terugkerend probleem waar zowel Avalex als de gemeente mee bekend zijn, maar waar onvoldoende energie in gestoken wordt deze vervuiling aan te pakken.

In de huidige tijd met een terecht terugtrekkende overheid neemt het aantal burgerinitiatieven toe. Als een burgerinitiatief dingen beter kan organiseren dan de overheid, moet de gemeente initiatieven niet remmen, maar koppelen aan doelstellingen in het sociaal domein. Een goed voorbeeld daarvan is het beheer van de Groenzoom. Een ander alternatief dat kansen biedt, is de voorgenomen vestiging van een kinderboerderij in Pijnacker. Ook hier snijdt het mes aan twee kanten snijdt. Het voorziet in een behoefte bij onze inwoners, en is van maatschappelijk nut bij educatie van onze kinderen en in de zorg voor onze ouderen. Tevens biedt een kinderboerderij, net als Biessieklette, een kans mensen met een uitkering aan een baan of stage te helpen. De gemeente moet dergelijke initiatieven welwillend beoordelen, meedenken en trachten prestatie-afspraken te maken met de initiatiefnemers.

Al deze kansen floreren in een bloeiende economie. Wij moeten meehelpen een daadkrachtige economische visie te ontwikkelen binnen de MRDH.  Als het verbeteren van de economische ontwikkelingen in de MRDH niet zou lukken, blijven wij straks alleen en met lege handen achter. Tegelijkertijd moeten we vol inzetten op het verder versterken van economische activiteiten binnen onze eigen gemeente. Een onderdeel daarvan zijn bruisende winkelcentra. Het gevaar van leegstand ligt op de loer en dan verliezen wij de strijd met omliggende gemeenten. Daarom pleiten wij voor aansluiting bij de retaildeal en het zoeken naar initiatieven om onze winkelcentra concurrerend te maken.

Een laatste opmerking heeft betrekking op onderwijs. De VVD is blij met het budget dat is vrijgemaakt voor onderwijshuisvesting. Wij zien de voordelen van het vroeg bieden van gelijke startposities voor al onze kinderen. Wat ons betreft mag dat ook sneller gerealiseerd worden. Immers, ook hier snijdt het mes aan twee kanten: we verbeteren de gelijke startposities van onze kinderen en het wordt voor ouders makkelijker te participeren op de arbeidsmarkt.

Kortom, de VVD is blij met de cijfers in de kadernota, maar ziet kansen te over om onze  gemeente betaalbaarder, schoner, heler en veiliger te maken. Kansen die we met de huidige financiële stand van zaken kunnen en moeten aanpakken.