Op het scherpst van de snede

Naast alle leuke dingen die ik namens de VVD in Pijnacker-Nootdorp mag doen, ben ik al jaren actief betrokken bij de jaarlijks door de Kamercentrale Zuid-Holland-Noord georganiseerde Masterclass. In 2012 als deelnemer en in 2013, 2014, 2015 en 2016 als mede-organisator. Alle VVD-kamercentrales organiseren een dergelijke masterclass dus eens in de twee jaar kruisen de Masterclassers in teamverband de degens. In een groots opgezet landelijk debattoernooi wordt alles uit de kast gehaald om het visitekaartje voor de eigen Kamercentrale af te geven.

Zaterdag 5 maart was het weer zover. In de Dordrecht, de winnaar van de vorige debatwedstrijd, verzamelde rond een uur diverse teams zich om onder leiding van Tweede Kamerlid Bas van ’t Wout de strijd aan te gaan. Zes teams, ruim vijftig deelnemers, een indrukwekkende jury (Tamara van Ark, Jeannette Baljeu, Anouk van Eekelen, Michiel Krom en Richard Korteland), een vijftigtal stellingen en een gezonde dosis competitiedrang. In verschillende rondes werden de verschillende debattechnieken op de proef gesteld. In een pitch van 30 seconden, zonder voorbereidingstijd, een stelling voor of tegen verdedigen, een kamerdebat bestaande uit twee rondes en een samenvatting en een heus Lagerhuisdebat. De stellingen konden werkelijk overal over gaan. Over een eventuele Brexit, een vuurwerkverbod, het wel of niet failliet laten gaan van ABN AMRO, vluchtelingen, IS, positieve discriminatie of het afschaffen van Christelijke feestdagen.

In aanloop naar deze dag werd ons team, bestaande uit Ronald Verkuil, Paul de Bruin, Alex Polak, Iwein Borm, Thera Hoekstra, Dorien Verbree en ik, een ochtend gedrild door Ivo ten Hagen. Een ochtend waarin de vaardigheden werden aangescherpt en een teamgeest werd gecreëerd. Het huiswerk dat daarop volgde was niet mis. Elke vooraf bekende stelling werd van argumenten voor en tegen voorzien en natuurlijk van relevante feiten. Leuk maar op de dag zelf ging het zo snel dat we daar niet veel meer aan hadden. Bovendien had de dagvoorzitter de vrijheid eigen stellingen te gebruiken en, ik kan u vertellen, daar heeft hij volop gebruik van gemaakt.

Ik kan me weinig dingen binnen de VVD voorstellen die ik nog leuker vind dan met elkaar op die manier de dag door te brengen. Vrienden uit de eigen Kamercentrale, bekenden uit de landelijke VVD en prominente partijgenoten. De adrenaline van de wedstrijd scherpt de geest, de stellingen prikkelen de uitspraken en de kwaliteit van alle deelnemers drijft de debattechnieken tot het uitsterste. In een hele zinderende middag was het voor de jury niet eenvoudig het winnende team aan te wijzen. Uiteindelijk ging regio Oost (voorheen KC Overijssel en KC Gelderland) er met de teambokaal vandoor. Er was echter ook nog een individuele prijs te vergeven. De beste “debater” van de dag.

De partijvoorzitter haalde prachtige quotes aan die hij gedurende de dag had gehoord, bijvoorbeeld “een Feyenoorder in een vak vol Ajacieden voelt zich daar echt niet thuis” of “waarom zou ik met mijn stadse hond een jachttraining volgen, dat doen jullie maar lekker daar in het Oosten, wij steken gewoon vuurwerk af”. Uiteindelijk merkte Henry Keizer op dat de winnares van de individuele prijs naast de bokaal wellicht ook een CDA-lidmaatschap zou moeten krijgen op basis van het vlammende betoog over het behoud van Christelijke feestdagen. Op dat moment kreeg ik het een beetje warm want dat was mijn pitch geweest... en ja hoor, vol trots kreeg ik de bokaal uitgereikt door de partijvoorzitter.

Zoals het de VVD betaamt werd deze heerlijk dag afgesloten met een gezellige borrel en diner, waarbij nieuwe banden werden gesmeed en plannen voor de toekomst werden gemaakt. Moe, maar gevoed met heel veel nieuwe energie en een bokaal in de hand reisde ik terug naar Pijnacker. Over twee jaar gaat de reis naar de regio Oost want als winnend team mogen zij de volgende editie organiseren. Als ik de kans krijg daar bij te mogen zijn, dan hoef ik daar geen twee keer over na te denken! Het zal overigens nog een hele kluif worden daar in het oosten. De lat is enorm hoog gelegd door de KC Dordrecht: Heel veel dank voor de fantastische dag.