Laat maar waaien!

In de afgelopen verkiezingsstrijd van 2014 was het al een item. De VVD stond op de voorpagina van de Telstar/Eendracht met de slogan: Geen Windmolens in Pijnacker-Nootdorp! Ruim twee jaar later is dat nog altijd actueel. Hoewel de gemeenteraad al duidelijk te kennen heeft gegeven dat er geen plaats in onze gemeente is voor een megaturbine, heeft Staatsbosbeheer bij de provincie aangegeven weldegelijk mogelijkheden te zien in de Balij, langs de A12. De provincie is inmiddels een technisch onderzoek begonnen naar de mogelijkheden en houdt daarbij geen rekening met sentiment. Als de zogenoemde Milieu-effectrapportage laat zien dat er geen objectieve bezwaren zijn, dan is het Russische roulette met de windmolens.

De achtergrond is helder. Het Rijk heeft een energie-opgave geformuleerd en dat verdeeld over de provincies. Ook Zuid-Holland heeft getekend voor een fiks aantal megawatt dat opgewekt moet worden uit windenergie. Een hernieuwde studie naar de mogelijkheden voor de plaatsing van windmolens zal aan die opgave invullen moeten geven. Daarbij is van belang om te weten dat niet uitmaakt hoe hoog de windenergie leverende molens zijn, maar dat het puur gaat om het aantal megawatt dat opgewekt moet worden.

De VVD-fractie wilde graag meer weten van de provincie en heeft om die reden tijdens de maandelijkse fractieborrel gesproken met VVD-fractievoorzitter in de Provincie Tiemen Brill en VVD Statenlid Marcel Ludema. Ook zij gaven aan dat de VVD niet staat te springen om windmolens overal maar neer te zetten. Toch heeft de provincie wel getekend voor de windenergie-opgave. Tevens hebben Ted Duijvestijn van Duijvestijn Tomaten en René Veger namens het mileuplatform hun visie op het onderwerp gegeven.  

De VVD-fractie in Pijnacker-Nootdorp was dan ook tevreden met het vooruitzicht dat voor de zomer een onderzoek zou worden gedaan naar kleinere windmolens, tot 60 meter in plaats van 175 meter hoog. Ook vanuit de tuinbouw wordt gevraagd deze mogelijkheden nader te onderzoeken. Het is flauw om vervolgens te vragen waar het equivalent van deze megaturbine geplaatst kan worden. Elke megawatt die in het glastuinbouwgebied opgewekt kan worden, moet serieus onderzocht en afgewogen kunnen worden. Op dit moment wordt de discussie in de gemeenteraad vooral gevoerd op onderbuikgevoelens en vals sentiment. Het was goed geweest als we daar een streep onder hadden kunnen zetten.

Het resultaat is dat eerst onderzoek naar de bodem wordt gedaan en dan ergens in het tweede deel van 2016 een onderzoek naar kleine windmolens (tot 60 meter) zal worden gedaan. Dat is een gemiste kans en gaat bovendien tegen alle liberale principes van de fractie in. Het onderzoek van de provincie zal voor de zomer 2016 afgerond zijn. In het slechtse scenario blijkt dat de locatie langs de A12 geen technische bezwaren opleverd. De gemeente kan dan alleen maar nee zeggen. En als de provincie vraagt naar de argumentatie komt men niet verder dan: “omdat ik dat niet wil” of “daarom niet” of “omdat ze lelijk zijn”, etcetera.

De VVD-fractie loopt niet weg voor haar verantwoordelijkheid en was tevreden met het voorstel van het college het onderzoek naar windenergie eerst te doen. Met objectieve argumenten, ondersteunt door een onderzoek had dan de dialoog met de provincie gevoerd kunnen worden. Dat is wat wij verantwoordelijkheid nemen noemen. Helaas kregen we hiervoor geen meerderheid in de Raad en nu is het gespannen afwachten wat het onderzoek van de provincie zal opleveren. De VVD vreest dat bij een geen-bezwaar-uitslag er geen weg meer terug is. Zonder steekhoudende en onderbouwde argumenten staat de deur naar een windmolen in de Balij wagenwijd open. Maar misschien, wie weet, is dat wel de bedoeling  geweest....