Kliko gate of goede samenwerking?

Avalex is een dossier dat de gemeenteraad op verschillende manieren en thema’s altijd bezig houdt. Soms gaat het simpelweg over het schoonhouden van milieuparkjes binnen de gemeente, dat lang niet overal naar wens verloopt. Nog altijd zijn er een aantal milieuparkjes die wekelijks vervallen tot een schijnbare vuilstort. Dat moet doorlopend punt van aandacht zijn en blijven tot daadwerkelijk een oplossing is bereikt.

Een ander heet hangijzer is de pilot ‘omgekeerd inzamelen’. Er is een begin gemaakt met de pilot om afval anders in te zamelen. Niet langer het inzamelen van restafval in grijze bakken of zakken, maar het inzamelen van papier, plastic, drinkpakken, blikken en GFT. Het idee is dat het apart inzamelen van deze afvalstromen geld op gaat leveren. Afval als grondstof en daarmee een weg naar lagere lasten. Anders omgaan met afval, moet leiden tot veel minder restafval en het vergroten van het bewustzijn van onze inwoners.   

Met name in Emerald, in Delfgauw, liepen de gemoederen hoog op. Deze wijk is gebouwd met een structuur waarin mensen geen kliko’s in de tuin hebben, maar via grote ondergrondse containers hun afval aanbieden. Zij hebben inmiddels een eigen plan ontwikkeld waarbij wel wordt gewerkt aan het concept omgekeerd inzamelen, maar dan via de ondergrondse containers. In samenspraak met de wethouder en de speciaal in het leven geroepen klankbordgroep wordt gekeken of dit een haalbaar plan is. De fractie heeft het plan inmiddels met de initiatiefnemers besproken en is enthousiast. Volgt u hen ook op Facebook (https://www.facebook.com/De-omgekeerde-wereld-van-Avalex-358224881184982/) Wij informeren u natuurlijk ook over de voortgang!