Duivels dilemma ontwart: stuk grond Zuideindseweg blijft groen!

Het veelbesproken stuk grond aan de Zuideindseweg in Delfgauw, in de krant inmiddels ook aangeduid als het speelveld, blijft. Eerder deze maand werd al duidelijk dat de gemeenteraad, samen met de bewoners in Emerald, grote moeite had om dit stukje groen aan de rand van de wijk Emerald te veranderen naar een plek om twee huizen te bouwen. Eigenlijk leek niemand te porren voor het bebouwen van dit stukje groen aan de rand van een grote woonwijk, maar een echte oplossing was er ook niet. Na de vergadering van de gemeenteraad hebben de raadsfracties de handen in een geslagen. Meteen op vrijdag heeft de VVD-fractie een motie en een amendement verzonden aan de andere fracties bedoelt als begin voor een gesprek om tot een oplossing te komen. Dat bleek nog niet eenvoudig, want al snel werd duidelijk dat er geen alternatief leek te zijn, dat een meerderheid in de gemeenteraad zou gaan halen. Begin deze week veranderde dat.

Daartoe moest nog wel het een en ander opgelost worden. Het gevolg van het groen laten van dit stukje grond en daarmee niet instemmen met het mogelijk maken daar twee huizen te bouwen, zou namelijk leiden tot een ander probleem.

In een zogenaamde  ruimte-voor-ruimte-overeenkomst wordt geregeld dat bedrijfsgebouwen worden gesloopt en in ruil daarvoor kunnen  een  of meerdere huizen worden gebouwd. Met het schrappen van de twee woningen aan de Zuideindseweg kon de gemeente de overeenkomst die was bereikt in Oude Leede niet nakomen. Dat zou natuurlijk volledig onacceptabel zijn. Om die reden is een motie opgesteld en ingediend waarmee het College wordt verzocht twee van de in totaal vijf overeengekomen woonrechten zelf te kopen. Op die manier werden de middelen die nodig zijn voor het daadwerkelijk slopen van de bedrijfspanden en het saneren van de gronden veilig gesteld.

Op het moment dat de Hoek in Oude Leede geen bedrijfspanden meer heeft staan en de grond schoon gemaakt is, zullen deze twee stukken grond door de gemeente weer verkocht kunnen worden. De oorspronkelijk geplande  vijf huizen in de Hoek Oude Leede zijn daarmee weer terug. Niet drie woningen in Oude Leede en twee aan de Zuideindseweg, maar vijf woningen in de Hoek Oude Leede, die daarmee ook een enorme sprong vooruit maakt.

Kortom, een eindresultaat waar de voltallige Raad zich achter heeft geschaard. Een eindresultaat,  dat, na veel, lang en goed overleggen met D66, CDA, Gemeentebelangen en LPN, in het belang van onze prachtige gemeente is. Een eindresultaat waar de bewoners van Emerald en de bewoners van Oude Leede erop vooruit gaan.